Ta hand om din hästs hovar?

Hur tar du då bäst hand om din hästs hovar mellan hovslagarens besök? Här har vi samlat matnyttig information för att hjälpa dig att se till du bidrar till din hästs välmående på bästa sätt mellan hovslagarens besök.

  • Mineraler stärker hovarna
    Glöm därför inte att tillsätta en lagom mängd mineral i din hästs foder. Vad som är lagom varierar från häst till häst, både beroende på ras, storlek, aktivitet och liknande. Känner du dig osäker så rådgör med din hovslagare eller veterinär.
  • Låt hästen gå på varierande underlag
    Precis som att det är bra för oss människor att gå i olika skor och på olika underlag för att därmed belasta fot och leder på olika sätt så främjas hästen av ett variationsrikt underlag. Låt därför gärna hästen gå både ute och inne, rider du så var noggrann med att inte alltid rida på samma underlag.
  • Slarva inte med kratsningen
    Alla hästar behöver få hovarna kratsade, vare sig hästen är skodd eller ej. Kratsning är särskilt viktigt i samband med ridning. Genom att kratsa hoven får man bort smuts som kan ha fastnat i hoven och som vid belastning kan trycka på och skada hoven. Länk Här kan du läsa mer om hur du kratsar.
  • Kontrollera skorna
    Kontrollera att skorna sitter som de ska, att det inte är något glapp eller lösa sömmar. Detta gör du lämpligen i samband med kratsning.
  • Lätt raspning av oskodd häst Är din häst oskodd kan det vara bra att investera i en rasp för att därmed själv kunna raspa eller snarare fila lätt på hoven om det uppstår någon liten spricka mellan hovslagarens besök. Det är dock viktigt att tänka på att raspningen du själv gör inte ersätter den verkning och raspning hovslagaren gör utan att detta ändå behövs.
  • Skaffa en god relation med en hovslagare Genom att du känner att du har en bra relation med din hovslagare och därmed ett stort förtroende för dennes kapacitet är vår erfarenhet att hästägaren själv vågar kontakta oss mer och ställa frågor dyker upp i det dagliga arbetet med hästen. Genom det kan du tillsammans med din hovslagare på ett bra sätt komma fram till hur den bästa vården för din häst ser ut.
  • Glöm inte bort dig själv Om inte du mår bra, är lugn och frisk smittar det även av sig på din häst. Många stall är ofta kalla och dragiga vilket kan resultera i förkylningar och tråkiga sjukdomar som gör att du kan behöva försumma din hästs omvård för att vårda dig själv. För att förebygga så mycket som möjligt är det många som ser till att ha ett extrahus i anslutning till stallet, där man kan värma sig, ta en kopp kaffe, förvara kläder och liknande.