Kratsa korrekt

Att kratsa din hästs hovar är den del av hovvården du själv lägger mest tid på, det är därför oerhört viktigt att du kratsar på rätt sätt, både för ditt eget och för din hästs bästa. Gör du fel kan du antingen riskera att skada hästens hov eller försätta dig själv i fara eller utsätta din egen eller din hästs kropp för onödigt slitage.

Många av oss är duktiga på att kratsa och kratsar på rutin. När man gör något rutinmässigt är det lätt att fastna i gamla vanor och ovanor. Därför kan det vara bra att ha en checklista att falla tillbaka på för att dubbelkolla sig själv emellanåt. Det och för att lära dig som inte är så van att kratsa hovar är anledningen till att vi tagit fram denna checklista.

Kratsa korrekt,checklistan

Hälsa på hästen. Låt hästen veta att du är där genom att hälsa på den. Precis på samma sätt som att du vill att den som ska undersöka eller ger dig behandling hälsar på dig, hos läkaren exempelvis.

  • Hälsa på hästen. Låt hästen veta att du är där genom att hälsa på den. Precis på samma sätt som att du vill att den som ska undersöka eller ger dig behandling hälsar på dig, hos läkaren exempelvis.
  • Börja med frambenen. Ställ dig vid sidan av hästen i hästens riktning, bredvid det ben du tänkt börja med. Stryk hästen över bogen och låt handen följa insidan av hästens ben i en lugn och fast rörelse, när du närmar dig hoven kommer den vana hästen själv att lyfta hoven och en mer ovan häst kan du behöva greppa strax över hoven och hjälpa till att lyfta hoven. När du kratsar bakbenen kan du börja den smekande rörelsen från hästens lår och neråt.
  • Var noga med att inte släppa taget om hästen själv lyfter benet, hästar är vanedjur så genom att alltid göra på samma sätt signalerar du till hästen vad du vill att den ska göra och hjälper hästen att själv få en rutin i er kratsning också.
  • När du lyft hoven kan du luta axeln lätt mot hästen, detta för att signalera till hästen att lägga vikten på de andra benen och då blir mer stabil, vilket är en trygghet för både dig och hästen.
  • När du håller hoven i din hand så är det viktigt att du hela tiden håller hoven i ett stadigt grepp, skulle hästen vara lite orolig eller busig så signalerar du trygghet och lugn genom att hela tiden vara stadig och lite bestämd på handen.
  • När du kratsar hovarna är det viktigt att tänka på din egen ergonomi. När du kratsar bakhovarna är det fördelaktigt att låta hästens ben ligga lätt över ditt eget lår för att avlasta din rygg och för att bli stabil tillsammans med hästen.
  • När du kratsar så är det viktigt att du kratsar från bakdelen av hoven mot hästens tå. Kratsa med bestämda rörelser och var noga med att du får bort allt smuts, ibland kan du behöva ta i.
  • I mitten av hoven sitter strålen som består av mjukdelar och är ett område där hästen är extra känslig. Det är viktigt att vara försiktig och kratsa runt om strålen. Men glöm inte heller mittelstrålfåran, var dock lite lättare på handen här.
  • Är din häst skodd så kontrollera alltid skorna vid kratsning, sitter skon bra, är alla sömmar ordentligt fast?
  • Efter att du är färdig med hoven så ställ försiktigt ned hoven, släpp den inte bara, det kan bli obehagligt för hästen. Lycka till med kratsningen!