Förebygg torra hovar på hästen

Många hästar får torra hovar och det kan ställa till problem som hovsprickor och smärta. De flesta hästar drabbas extra mycket i torra klimat med låg luftfuktighet. Att hålla hovarna fuktiga och utföra hovvård är viktigt för att undvika sprickor och förebygga torra hovar.

Hovsprickor vanligare under sommaren?

Eftersom att hovsprickor lättare uppstår i torra klimat är det vanligare att det uppstår problem med torra, spruckna hovar under sommaren. Dåliga hovar på häst kan också bero på ärftlighet, otillräcklig motion, näringsbrist eller dåligt anpassade skor. Hitta fler tips för vad du kan göra för att undvika torra hovar genom näringsbrist hos Pavo och få tips på bra fodertillskott.

Om hovarna har blivit torra

Om du upptäcker att din häst fått torra, spruckna hovar är det viktigt att du fort börjar behandla dem för att undvika ytterligare skador. Det finns både tjära, hovolja och balsam som alla är utformade för att bibehålla fuktigheten.

Se till att din häst inte står på torra eller hårda underlag under för lång tid, har hästen ofta problem kan du också undvika ridning på för hård eller stening terräng. Variera gärna underlaget som hästen går på så ofta som möjligt. Läs mer om hur du tar hand om hästens hovar för att undvika torra hovar.

Förebyggande åtgärder

Att hålla hästens hovar starka och välmående kräver rätt vård, näring och regelbundet underhåll va hovslagare. En torr hov kan i värsta fall leda till att hornväggen går sönder och att hästen måste gå på den känsliga sulan, vilken är smärtsamt och begränsar rörelseförmågan.

Hovolja och vattenbad

Att regelbundet fukta hovarna är viktigt för att förebygga torrhet och sprickor hos hästen. Vanligast och mest effektivt är att använda sig av ett vattenbad och sen låsa in fukten med hovolja.

  • Blötlägg hovarna regelbundet för att förhindra uttorkning. Detta är särskilt viktigt i torra och varma klimat som under sommarhalvåret.
  • Smörj in med hovolja efter att hoven har blötts för att behålla fukten. Detta hjälper till att skapa en barriär mot ytterligare fuktavdunstning.

Regelbunden hovvård

Regelbunden hovvård med besök av hovslagare som inspekterar hovarna, rengör, trimmar och formar dem för att undvika onödig belastning innan de sätter på nya skor.

  • Undvik fel vid skoning genom att kontrollera att skon sitter som den ska. Fel kan hindra hovens naturliga funktion och blodflöde.
  • Hovslagaren kan ge dig tips och råd om hur du sköta hästens hovar i mellan besöken på bästa sätt. Att tjära torra hovar är en vanlig rekommendation.

Fodertillskott

En balanserad kost som är rik på alla nödvändiga näringsämnen bidrar till att behålla en frisk hov hos hästen. Fodertillskott av proteiner, vitaminer och spårelement som koppar och zink gör stor skillnad.

  • Se till att hästen får tillräckligt med protein då det är viktigt för keratinproduktionen, vilket är en huvudkomponent i hovarna.
  • Komplettera med vitaminer som B6 och A samt spårelement som koppar och zink. Dessa näringsämnen stödjer hovarnas styrka.
  • Förbättra hovarnas kvalitet och motståndskraft mot sprickor med biotin. Det är effektivt för att förbättra både hovens hårdhet och elasticitet.